De metselbij

demonstratiekastje

Op het schooltuinenen, vlakbij de kas, staat een een demonstratiekastje. Door het dak en zijwand weg te klappen kun je erin kijken. In het kastje zitten allemaal doorzichtige plastic slangetjes. Aan een kant zijn de slangetjes open.
De meeste mensen denken bij bijen aan honingbijen, maar er zijn veel meer bijen. Een bijzondere groep bijensoorten zijn de metselbijen. Dat zijn bijen, die alleen leven (solitaire bijen) en niet in grote kolonies zoals de honingbij (soms wel met 40.000 in een bijenkast).
In het demonstratiekastje is een metselbij op bezoek geweest en heeft in een aantal buisjes een klontje stuifmeel gemengd met nectar gepropt.

metselbij-broedcellen

In dat gele klontje is een eitje gelegd en dat eitje groeit uit tot een bijenlarve, die leeft van de stuifmeel en nectar. Het hokje (broedcel) wordt afgesloten met een klein gemetseld wandje en daarachter kan dan weer een broedcel gemaakt worden. In een van de buisjes zitten er wel vier achter elkaar.
Na ongeveer 100 dagen spint de larve een cocon om zich heen, verandert in een volwassen bij en gaat dan in een soort winterslaap. In het voorjaar knagen ze de schotjes weg en kruipen naar buiten.
Ze leven dan zo’n vier tot zes weken.
Metselbijen zijn zeer goede bestuivers, vaak beter dan honingbijen. Ze bezoeken meer bloemen per minuut, blijven gemakkelijker binnen het teeltoppervlak (bv een boomgaard of een koolzaadveld), vliegen bij lagere temperaturen en hogere windsnelheden en steken niet.
Tegenwoordig kun je zelfs metselbijen kopen. Je krijgt dan een aantal cocons (0,60 € per stuk), die bij 4 graden Celsius moet bewaren. In het voorjaar laat je ze buiten warm worden. Dan kruipen ze naar buiten en gaan lekker aan het werk.

http://www.metselbijen.nl/index.php